Picture of Katherine Sandven

Katherine Sandven

Markedskoordinator

Del innlegg

De færreste barn & unge drømmer om et aksjefond under juletreet. Men et aksjefond til jul, kan gjøre drømmer oppnåelig når man vokser til! Sertifikat, reise et år, innskudd til en leilighet: utgiftene blir fort store når man står på terskelen til voksenlivet, og da kan gaver i aksjefond gi verdifull assistanse.

Det er vel å trekke det litt langt å si at min grandonkel Oskar var min favoritt onkel, han var stille og litt sjenert – og fra en helt annen tid, født som han var tidlig i forrige århundre. Han var et arbeidsjern og odelsgutt, som dermed arvet slektsgården. Som ugift følte han omsorg for stor-slekten, og rundhåndede gaver til jul og bursdag kom aldri i hendene på en konsumtilbøyelig guttunge, men ble sendt inn i de mørkeste hvelv i den lokale sparebanken, utenfor rekkevidde til han som ønsket seg slalåmski og surfebrett. En myndig mamma passet bankboken!

For riktig, riktig lenge siden

Den gang – for riktig, riktig lenge siden – var det jo ganske høye renter i landet.  Onkel Oskars sparepenger på mine vegne vokste jevnt og trutt, og sto imot regelmessig plyndringsforsøk fra en som f.eks. hadde som (kortsiktig) mål i livet å kjøpe seg en Ford. Når selv mamma måtte gi tapt og slippe kontrollen over kontoen, hadde faktisk pengene vokst til omtrent 15% av verdien av den to-roms leiligheten de ble brukt til å kjøpe. Selv om det sier mest om boligprisene for 30 år siden, ble disse pengene – som jeg kanskje ikke ble så innmari glad på julekvelden (jeg likte He-Man bedre) – viktigere enn jeg hadde trodd.

Folk som husket jobbetiden, første verdenskrig og de harde 30-årene, har det etter hvert blitt få av, men enda er det nok en onkel Oskar her og der, som stoler på banken og kanskje også finansmarkedene. Og som kanskje ikke kaster seg på popularitetskonkurransen om hvilken julegave som gir den raskeste tilfredstillelsen på julekvelden, men kan bety noe på lengre sikt.

25 år med sparing

Sett at en onkel ga 10 000 kroner i dåpsgave til en niese eller nevø i 1996. Dersom denne dåpsgaven ble investert i bredt (globalt og EM-fond) ville dåpsgaven vokst til nesten 80 000 kroner.

Dersom du i tillegg gir 1 000 kroner i jule,- og bursdagsgave (totalt 2 000 kr ii året) ville fondet ha vokst til nærmere 250 000 kroner på 25 år (samlet investering 60 000 kroner). Nok til egenkapital for en liten leilighet eller to-tre år med studier.

En gave som kunne blitt viktig for et ungt menneske, men som kanskje ikke hadde svidd så mye for en fornuftig onkel eller tante…

Legg igjen en kommentar

Del innlegg