Hjem | Spørsmål & svar
Her finner du svarene på noen av våre mest stilte spørsmål
Ofte stillte spørsmål
Hos Norne kan man handle aksjer på en standard VPS konto, ASK konto eller fondskonto.
Nettkunder vil få opprettet ny VPS-konto for handel på Oslo Børs, og kan derfor ikke bruke sin eksisterende VPS-konto fra andre banker og meglerhus. Ønsker du å overføre aksjer fra en annen VPS-konto til din konto hos Norne Securities fyll ut overføringsskjemaet for norske verdipapirer.
Kurtasje er prisen du betaler for å kjøpe eller selge en aksje eller andre verdipapir.
Kurtasjen du betaler avhenger av hvor store beløp du handler for, hvor ofte du handler og hvilken kurtasjeklasse du tilhører. Kurtasjen er enten et minimumsbeløp (minstekurtasje) eller prosentsats av handelsbeløpet. Du betaler minstekurtasje så lenge prosentsatsen av handelsbeløpet er mindre enn minstekurtasjen.
Se prisene våre i prislisten.
Stop loss er en ordrefunksjon som gir deg mulighet til å definere vilkår for at din ordre skal legges i markedet. En stop loss ordre kan være hensiktsmessig dersom du ikke har anledning til å følge aktivt med på markedet, og du ønsker å selge aksjer du eier hvis aksjen skulle falle til et visst nivå.
En Stop loss-ordre legges inn på følgende måte:
- Fyll inn hvor mange aksjer du vil selge i feltet «Antall»
- Fyll ut hvilken kurs i «Limit»-feltet.
- Kryss av boksen «Stop loss?»
- Legg inn kursen som bestemmer når ordren skal aktiveres i feltet Stop loss. Ved salg må verdien i feltet «Stop loss» feltet være høyere enn verdien i «Limit» feltet.
NB! Husk å velge hvor lenge ordren skal være gyldig i «Gyldighet» feltet. Observer at ordren slettes når datoen for gyldighet er forbigått.
Hvis kursen på aksjena faller ned til kursen du har lagt i «Stop loss» feltet vil ordren sendes til børsen. Stop loss ordre er således i realiteten en inaktiv ordre som aktiveres når dine vilkår inntreffes.
Vær oppmerksom på at Stop loss-ordre innebærer betydelig risiko i aksjer med begrenset likviditet. Det eksisterer flere eksempler på at aksjer er «ufrivillig» solgt betydelig ned i aksjekurs fordi volumet bak en stop-loss ordre har skapt et sterkt salgspress. Dette er også årsaken til at det er lagt sperrer på hvor langt fra sist omsatt kurs det kan legges limit på en stop-loss ordre
Skjult volum brukes i tilfeller der du ikke ønsker å vise hele din ordre i markedet. Dette kan være en god strategi i papirer der det er liten likviditet eller hvis du ønsker å selge et større volum enn de ordrene som normalt handles i aksjen.
Skjult volum legges inn på følgende måte:
- Fyll inn hvor mange aksjer du totalt vil kjøpe/selge i feltet «Antall» Legg inn ønsket limitkurs i «Limit» feltet.
- Kryss av boksen «Skjult volum?»
- Legg inn det antall aksjer som du ønsker å vise i markedet i feltet «Synlig volum»
- Antall aksjer som kan benyttes som «Synlig volum» finner man i handelsløsningen under «Minimum synlig volum»
«Synlig volum» må tilsvare et gitt antall aksjer som blir satt og revidert av Oslo Børs hvert kvartal. Samlet sett så må ordren tilsvare ca. 10.000 kr.
Vær oppmerksom på at du mister plassen i køen i ordreboken for det gjeldende verdipapir hver gang det vises nye aksjer fra din ordre. Regler for skjult volum vil variere fra børs til børs internasjonalt.
Det finnes begrensninger på hvilken limit du kan legge på den enkelte ordre. Oslo Børs godtar ikke ordre med limit inn i sitt system som avviker mer enn 50% fra kurs sist omsatt. Ordrer med limit som avviker mer enn 50% fra siste omsatt vil havne i et venteregister. Ordrene vil bli sendt på børs når avviket er mindre enn 50%
Hva vil det si å gå short?
Å gå short betyr å selge aksjer man ikke eier. Hensikten med å gå short er å kjøpe aksjene tilbake senere og oppnå fortjeneste ved at kjøpskursen er lavere enn salgskursen. Den største risikoen i short er at aksjekursen stiger i stedet for å synke, slik at tilbakekjøpet blir dyrere enn salget. For å utføre short må kunden låne aksjer hos meglerforetaket.
Norne rapporterer til skattemyndighetene og du får med alle kostnader og tilbakeføringer i ferdigutfylt skattemelding. Eventuelle automatiske salg av fondsandeler for å dekke kostnader gir tap eller gevinst. Disse transaksjonene fremkommer i skattemeldingen som realisasjoner, med tilhørende lite fratrekk i skatt dersom tap, eller lite påslag i skatt dersom gevinst.
ABC - Guide
Minileksikon for ord & uttrykk
A- og B-aksjer
Hva er en aksje?
Avkastning
Børsdag
Daytrader
Derivater
Diversifisering
Egenkapitalbevis
Emisjon
Futures
Garantikonsortium
Gevinstskatt
Innsidehandel
Innsider
Kjøperkurs
Kontofører
Kurtasje
Limit
Likviditet
Markedsverdi
Meldepliktig handel
Obligasjon
Opsjon
Ordredybde
Spørsmål og svar om Aksjesparekonto
Aksjesparekonto er en skattemessig håndtering av aksjefond og aksjer som gir privatpersoner mulighet til å forskyve beskatning frem i tid. Innskutte beløp kan til enhver tid tas ut uten beskatning.
Aksjesparekonto har vært tilgjengelig siden 01.09.2017
Nei, dette gebyrfritt.
Før du tar ASK konto i bruk, må du innbetale klientmidler til vår klientkonto 3624.27.98605 hvis du skal kjøpe nye aksjer. Se informasjon ved «Innskudd til aksjehandel» i handelsportalen.
Anta at du har kjøpt aksjefond for 100 000 kroner. Verdien stiger deretter til 120 000 kroner. Da kan du ta ut 100 000 kroner uten at dette utløser noen gevinstbeskatning. Du må først betale skatt når du tar ut mer enn det beløpet du har satt inn.
Skattesats lik alminnelig inntekt 22 % – oppjustert med en faktor på 1,6
For 2022 er skatten altså 35,2 %
For eksempel:
Et uttak på 100 kroner (etter skjerming) oppjusteres 1,6 = 160 kroner. Dette beskattes deretter med 22 %. Reell skattebelastning blir dermed 35,2%