September ble en spennende måned i finansmarkedene, med relativt store utslag og noen overraskelser! Oslo Børs sto kanskje ikke for den største dramatikken, da børsen falt moderate 1,6 % (Hovedindeksen), først og fremst grunnet svak oljepris. Internasjonale børser var litt ned i Europa, opp i USA, og mye opp i Asia!
Oljeprisens markante fall
Oljeprisen ignorerte det stadig mer utfordrende geopolitiske bildet og falt markant i september. Fra høye nivåer på 70-tallet i begynnelsen av måneden, falt prisen under 70, for så å finne en slags stabilitet rundt 71 USD per fat. Årsaken til nedgangen var spekulasjoner om at Saudi-Arabia ville gå fra å prioritere høy oljepris (helst på 100 USD per fat) til å forsvare sin markedsandel. Saudi-Arabia har ca. 3 millioner fat per dag i ledig produksjonskapasitet, og med dagens lave etterspørsel ville enhver utnyttelse av denne kapasiteten være svært dårlig nytt for oljeprisen.
Rentekutt og amerikansk økonomi
I USA overrasket også FED-sjef Jerome Powell med et dobbelt rentekutt i september. I tillegg venter markedet tre nye rentekutt i år, fem neste år, og en styringsrente som på tampen av 2025 vil være på kun 2 %. Det doble rentekuttet skjer uten at den amerikanske økonomien har «falt utfor en klippe.» Ja, vi har sett svakere sysselsettingstall, men ikke dramatisk. Husholdningene bruker mye penger på rentebetalinger, og det er ikke en fordelaktig tid for hus- eller bilkjøp. Men amerikanske selskaper klarer seg veldig bra, og inntjeningsestimatene stiger fortsatt. Mange amerikanere har også mye penger investert i aksjer, og stigende aksjemarkeder løfter stemningen. Presidentvalget er en joker, men det viktigste blir nok at vi får en vinner den 5. november, og at denne vinneren anerkjennes av motparten også.
Kinesisk økonomi og markedsoppgang
Den kinesiske økonomien har vært svak lenge, og det svake boligmarkedet har preget både økonomien og stemningen blant forbrukerne. Kinesiske myndigheter besluttet i september å kutte rentene, samtidig som de kom med en støttepakke direkte rettet mot aksjemarkedet. I kjølvannet av dette steg aksjemarkedene i Kina og Hong Kong nesten 20 %, og for september under ett var Shanghai Composite-indeksen opp 17 %, mens Hang Seng i Hong Kong var opp 18 %. Plutselig ble det et bra år også for kinesiske aksjer! Kineserne prøver å omdirigere ressurser fra boligsektoren til industrien, blant annet har bileksporten økt kraftig. Dette legger imidlertid press på europeiske produsenter, og mange europeiske land sliter med svak industriell utvikling, særlig Tyskland.
Norsk økonomi holder seg sterk
Norsk økonomi klarer seg ganske bra. Arbeidsledigheten holder seg rundt 2 %, og stemningen i industrien og servicenæringene er ganske god. Boligmarkedet har vært veldig sterkt, til tross for de høye rentene, men nå bruker norske husholdninger litt mindre på gjeldsbetjening enn de gjorde for noen måneder siden. Ida Wolden Bache har indikert at rentekutt ikke vil komme i år; det første rentekuttet fra Norges Bank forventes først i 1. kvartal 2025. Den norske kronen har styrket seg noe på grunn av bedre rentedifferanse mot utlandet, men svakere oljepriser trekker i motsatt retning i september.