Petter Slyngstadli, Analysesjef Norne Securities

Petter Slyngstadli, Analysesjef Norne Securities

Del innlegg

«Renters rente er den sterkeste kraften i universet»!

Albert Einstein

Albert Einstein kalte rentesrente-effekten for verdens åttende underverk og den sterkeste kraften i universet. Heldigvis trenger du ikke være nobelprisvinner i matematikk for å forstå og ikke minst dra nytte av rentesrente. Det holder at du sparer lenge. Rentes rente-effekten er nemlig hovedgrunnen til at langsiktig sparing lønner seg. Den fungerer slik at for hvert år som går, så vil dine opptjente renter legges på toppen av den opprinnelige investeringen, derav navnet – rentes-rente. Dette betyr på sikt at sparepengene dine vokser raskere for hvert år som går.

Tenk at du får hele 10% rente på en konto. Det første året får du 10 kroner (10% av 100 kroner) i rente. Disse rentene blir stående på konto, det neste året får du da ikke 10, men 11 kroner, 10% på 110 kroner. Den ene kronen som du får i rente på de 10 kronene du fikk i rente i fjor, er – nettopp: «Renters rente». Men det er på sikt dette blir store størrelser av. Står de 100 kronene 20 år på konto mens rentene hoper seg opp, har de 100 kronene blitt hele 671 kroner. Fortsatt får du kun 10 kroner i rente på din opprinnelige investering, men renten på de oppsamlede rentene blir på hele 57,1 kroner, til sammen 67,1 kroner, eller 67,1% av den opprinnelige investeringer.

Jo høyere rentene er, jo fortere blir «renters rente» effekten den dominerende faktoren. Kan du investere en million kroner på 20% i 20 år, sitter du plutselig igjen med nesten 40 million! Kan du sitte i 40 år blir du milliardær!

«Den beste oppskriften på et lykkelig liv er en god, stabil inntekt»

Jane Austen

Men stabile, høye renter er dessverre mangelvare i dagens finansmarkeder. Skal man ha høy avkastning i dag må man – dessverre – ta risiko. Den stygge fetteren til «renters rente» er at når noe faller 50% – som aksjefond plutselig kan gjøre – må det stige 100% for at du skal få pengene tilbake. Faller det med 90% – som en enkeltaksje kan gjøre – må den stige med 900% kun for at du skal få pengene tilbake. Derfor er kanskje langsiktige spareavtaler den beste oppskriften på å fange de fine «renters renter» i aksjemarkedet.

Legg igjen en kommentar

Del innlegg