Norne Aksje September

Fondets utvikling

Strategiske fondsvekter

Den siste måneden

Norne Aksje falt med 2,2% i september og er ned 16,3% hittil i år. Referanseindeksen var ned 1,5% og er ned
12,7% hittil i år
Det nordiske markedet var ned 3,3% i NOK i september, mens verdensindeksen var ned over 9% i lokal valuta,
men bare 0,6% regnet tilbake i NOK. Det skyldes at den norske kronen svekket seg markert mot USD, og
gjennom september ble en USD nesten en hel krone dyrere. Vekstmarkedsindeksen falt også med 3,3% i
september. At fondet var noe svakere enn referanseindeksen gjennom september, skyldes i stor grad ca. 14%
vekt i fremvoksende markeder.


Stemningen i aksjemarkedet er veldig svak. Inflasjon-, rente og resesjonsfrykten herjer med markedene, og man
søker tilflukt i den sikreste havnen man kjenner til – den amerikanske dollaren. Ettersom også amerikanerne har
kommet lengst i renteøkningssyklusen, stiger denne sterkt. Samtidig ser vi at de lange rentene kom ytterligere
opp i september. Det er først og fremst et tegn på at inflasjonstallene har skuffet gjennom måneden og
forventningene til renteoppgang har økt. Tidlig i oktober ser vi imidlertid en moderat rentenedgang.
Vi tror ikke uroen er over i aksjemarkedet, men holder det som sannsynlig at vi får måneder med bedre
avkastning. Å «time» en bunn er vanskelig. Aksjemarkedet i dag er for langsiktige penger, men det er en fin
periode for spareavtaler og for de som har lite penger i aksjer men planlegger mer, da «høstsalget» i
aksjemarkedet er godt i gang

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap..

Våre fondsleverandører

Fondene vi tilbyr forvaltes av eksterne fondsforvaltere som er underlagt streng lovgivning for å beskytte kundene og deres fondsandeler. Utover dette sikrer vi at våre fondsleverandører har gode retningslinjer for samfunnsansvarlige investeringer. 

Holberg har et langsiktig perspektiv på sine investeringer og leter etter veldrevne og bærekraftige selskaper. I praksis er dette selskaper som er tydelig på å etterleve fastsatte mål knyttet til miljø, samfunnsansvar og selskapsstyring (ESG). Holberg har signert FNs prinsipper for ansvarlige investeringer (PRI) og er medlem av NORSIF (Norsk forum for ansvarlige og bærekraftige investeringer).

Når Skagens fond velger selskaper vurderer porteføljeforvalterne hvordan selskapet miljø-, og sosiale faktorer samt selskapsstyringsaspekter – ESG Environmental (Miljø), Social (Samfunn) og Governance (Selskapsstyring) før det tas beslutning om investering. Skagen har sluttet seg til FNs retningslinjer for ansvarlige investeringer (UN PRI).

DNB Asset Managements ambisjon er å tilby fond  som ivaretar miljømessige og sosiale forhold, samt god eierstyring i forvaltningen. DNB gjennomfører screeningen basert på informasjon mottatt fra konserneksterne informasjonsleverandører som har blitt utvalgt etter en grundig prosess hvor krav til profesjonalitet og seriøsitet har vært avgjørende ved utvelgelsen.

I arbeidet med ansvarlige investeringer er DNB tilsluttet flere globale initiativer som blant annet UN Global CompactPrinciples for Responsible InvestmentsUNEP FI.

ODIN investerer i selskaper som skaper verdier over tid. Langsiktig verdiskaping krever at selskapene Odin investerer i har en bærekraftig forretningsmodell og drives i samsvar med de krav samfunnet setter til sosiale og miljømessige forhold – ESG Environmental (Miljø), Social (Samfunn) og Governance (Selskapsstyring).

ODIN deltar i ulike forum knyttet til bærekraft og ansvarlige investeringer for kunnskapsutveksling, og er blant annet medlem av NorsifSwesif og Nues.

Eika Kapitalforvaltning har valgt å ikke investere i selskaper som Etikkrådet for Statens pensjonsfond utland (SPU) har ført opp på sin liste med utelukkende selskaper. Eika Kapitalforvaltning gjennomføre en screening som sikrer at brudd på etikk, menneskerettigheter eller miljø fanges opp.

Alfred Bergs etiske investeringsprofil er tuftet på kriterier som tar hensyn til selskapets sosiale- og miljømessige profil, i tråd med FNs krav. I tillegg legger Alfred Berg til grunn kriterier som angår selskapets bransjetilhørighet, der selskaper som har sin hovedvirksomhet innenfor alkohol, tobakk, kontroversielle våpen eller pornografi er utelukket. Alfred Berg samarbeider med screeningselskap i London, MSCI ESG Research, som henter og analyserer informasjon om selskapene med bakgrunn i de etiske kriteriene.