Etter en veldig sterk januar falt aksjer moderat tilbake i februar. Oslo Børs’ siste «all time high» kom den 30.01., men i februar falt Hovedindeksen 1,7 %. Internasjonalt så vi store forskjeller. Det amerikanske markedet var ned 1,3 %, mens europeiske børser i snitt var opp 3,5 % i februar! Europa er det sterkeste markedet hittil i år (opp over 10 %!), og Kina har mer eller mindre tatt igjen USA på bunn.
Det er igjen Donald Trump som stjeler overskriftene.
Trump vol. 2.0 har større ambisjoner om en kursomlegging i politikken enn vi så forrige gang han var president. Det hagler trusler om tollsatser mot stort sett hele verden, og i dag blir flere tollsatser innført, blant annet mot Mexico og Canada. Også vi i Europa kan se frem til høye tollsatser. Februar ebbet også ut med en real klinsj i Det hvite hus, mellom Ukrainas Zelenskyj på den ene siden og president Trump og visepresident Vance på den andre. Zelenskyj nøler med å binde seg til mineralavtalen mot USA uten at han får sikkerhetsgarantier i retur, noe amerikanerne ikke ønsker å gi, men peker på Europa. I begynnelsen av mars stopper Trump alle våpenforsendelsene til Ukraina for å gjøre Zelenskyj mer «forhandlingsvillig». Trumps «bromance» med Russlands sterke mann, Putin, synes sterk: Russland er det eneste landet som Trump mildner restriksjonene mot. Er dette det nye USA, med kun to «allierte», Russland og Israel? Det vil i så fall gi nye utfordringer for «gamle» allierte.
Elon Musks Department of Governmental Efficiency jobber videre for å effektivisere offentlig sektor. Men dette vil kreve sine offer: Arbeidsledigheten vil øke, og stemningen blant konsumentene kan svekke seg. Atlanta FED har en løpende måling – et «nowcast» – som skal måle veksten gjennom kvartalet, og målingen for 1. kvartal 2025 har gått fra +4 % i slutten av januar til -2,8 % nå i begynnelsen av mars. Dette er sjelden en fasit, men vi ser at makroindikatorene i USA svekker seg markert, mens inflasjonsforventningene stiger.
Hvordan vil så resten av verden klare seg med hensyn til USAs grep?
Mexico og Canada vil merke 25 % tollsatser veldig sterkt og vil få det utfordrende. Europa trenger å «step up», øke forsvarsbudsjettene og tilstedeværelsen i Ukraina. Det kan gi et løft i veksten, og særlig europeiske forsvarsaksjer har løftet seg kraftig tidlig i mars. Det mest positive i februar er at det virker som Europa – og Canada – kommer sammen og er innstilt på å gjøre et ekstraordinært løft. Kina stimulerer selv og kommer med mottiltak som de-eskalerer heller enn eskalerer handelskrigen. Det er viktig at resten av verden holder hodet kaldt, og at handelsrestriksjonene blir rettet mot USA, og ikke mot andre land. USA har et rekordstort handelsbalanseunderskudd på rundt 100 mrd. USD i måneden (for januar er det ventet nesten 130 mrd. USD!). Kina – og Norge – har rekordstort overskudd på handelsbalansen. Kinas overskudd er omtrent like stort som USAs underskudd. En viss balansering vil være sunt for både USA, Kina og verdensøkonomien!