Både juni og hele 1. halvår 2021 har gitt veldig god avkastning i aksjemarkedet.
Oslo Børs steg moderat i juni, opp en knapp prosent og 15% hittil i år. For i juni i år var det særlig verdensindeksen og det amerikanske markedet som gav god avkastning, opp 6-7% (NOK) i måneden. Verdensindeksen er opp ca. 14% hittil i år. Mye av løftet i USA og for verdensindeksen kommer av at den norske kronen svekket seg kraftig i juni.
Akkurat det er et lite paradoks: Norsk økonomi er like sterk som vi ser internasjonalt, og Norges Bank er den eneste av sentralbankene i OECD-området som har indikert at rentene skal opp allerede i 2021. Banken holder fast på at det kommer en renteøkning i september. Men inflasjonen har vært lav i Norge, og overrasket på nedsiden. I USA så vi at inflasjonstallene for mai også lå over forventningene, og prisveksten i USA har nå vært 5% det siste året, 3,8% eks. mat og energi. Til sammenligning er det i Norge rundt 1,5% (kjerne) og 2,7% (total). Oljeprisen er også sterk, og klatret over 75 USD/fatet i juni. Dette burde også hjelpe på den norske kronen, men likevel er den nå rundt 8,55 mot USD, mot så sterk som 8,2 for et par måneder siden.
«Det norske kroneparadokset» – at valutaen til et av de sterkest finansierte landene skal være såpass svak – fortsetter å overraske oss. Men det er også en fordel for innenlandsk eksportnæring, og for oljefondet, som nå snart er på 12 000 mrd. NOK (!)
Både i Norge og internasjonalt fortsetter den økonomiske gjeninnhentingen, men vi ser at gjenåpningen av samfunnene trues av det såkalte «Delta-viruset», den indiske mutanten, som spres lettere og fort i mange land. Blant de landene som har utsatt eller reversert gjenåpningen er Storbritannia, Israel, Spania, Australia, i tillegg til en rekke fremvoksende økonomier. Vaksinen beskytter mot de verste konsekvensene av viruset, men de gjør deg smittsom og gir deg mildere forkjølelsessymptom.
Likevel ser vi bra vekst. Inflasjonen er en bekymring, og selv om vi ikke har fått tall for juni, ser vi at priskomponenten i den viktige ISM-indeksen i USA er på det høyeste nivået siden 1970-tallet. Råvareprisene fortsetter også å stige, og vi ser i forhold til særlig matvarer at prispresset er sterkt. Samtidig har den verste kø-problematikken ved containerhavner i Kina løst seg, nå flyter denne trafikken bedre enn tidligere. Dette kan avhjelpe flaskehals-problematikk i internasjonal handel. Det er også overraskende at det internasjonale rentemarkedet tar økende inflasjon rolig, og at vi ser at de lange rentene er ned, heller enn opp.