2020 ble et veldig bra år i Finansmarkedene, og børsene steg også markert fra startblokkene i januar. Men utover i måneden gikk vi inn i en korreksjonsmodus, der markedene falt moderat tilbake. De fleste aksjemarkedene endte dermed januar +/- 0. Fremvoksende økonomier, derimot steg ca. 5% gjennom måneden, og er videre kraftig opp de første dagene i februar.
Korreksjonsstemningen i markedene varte imidlertid ikke lenge. Det virker som investorene har tillit til at vi skal komme gjennom dette, at vaksinene skal virke, og at pandemien skal være historie til høsten. I tillegg er pengepolitikken svært stimulerende, og rentene rundt 0 i hele den vestlige verden. Det betyr at alternativet til å være på børs, er få, og heller ikke spesielt attraktive.
Utfordringer med Covid-19 mutasjonen fra Storbritannia. En mutasjon som har resultert i at viruset har blitt mer smittsomt, har ført til ytterligere nedstengninger og restriksjoner inn i det nye året. Storbritannia og USA har vært hardt rammet, men vi ser nå at smittetallene der faller tilbake. Nå er det i Spania tendensen er mest urovekkende. Utrullingen av vaksiner går også litt saktere enn ventet, spesielt i Euroområdet og her i Norge. I USA og Storbritannia går det raskere, også fordi vaksinene ble godkjent fortere. Europeiske myndigheter og det svensk/britiske farmasiselskapet Astra Zeneca har kranglet høylytt om vaksineleveranser, og europeiske myndigheter har anklaget Astra for å prioritere Storbritannia over EU. Samtidig er ikke vaksinen til Astra Zeneca godkjent i alle land i Europa enda.
Noen av grunnene til at fremvoksende økonomier stiger såpass sterkt er fornyet optimisme i India, som ble ganske hardt rammet av COVID-19 pandemien. Børsene her nesten doblet siden mars, og nå er også antallet koronasmittede kraftig ned: Optimismen er tilbake i dette store landet.
Vi må nok leve med restriksjoner og lav økonomisk aktivitet gjennom 1. kvartal. Mest sannsynlig vil de positive effektene av vaksinering først åpenbare seg i 2. kvartal, og om vi får en «normal» sommer, er fortsatt svært usikkert.
Aksjemarkedet
Aksjemarkedet preges av «bobletendenser», og svært høy likviditet. Nye børsnoteringer, spesielt innenfor fornybar-feltet, er svært populære, og disse selskapene trenger bare en intensjonsavtale eller en forretningsplan for å bli verdsatt til mange, mange milliarder. Samtidig er det mange selskaper, gjerne i «gamle» sektorer som råmaterialer, bank & finans, industri, energi og transport, som er svært edruelig priset. Enkelte markeder fremstår også som greit priset i forhold til de ekstremt lave rentene. Dette gjør det litt vanskelig å navigere i aksjemarkedet, og den «irrasjonelle optimismen» som preger mye av markedet – men definitivt ikke hele – kan fortsatt dominere lenge fremover. Men for mer langsiktige investorer anbefaler vi edruelighet og spare- og fondsprodukter med en moderat risikoprofil.