Aksjemarkedene har startet veldig bra i 2021.
Oslo Børs har steget til ny «all time high», over 1000 poeng, drevet av håp om normalisering av verdensøkonomien i 2021, vaksiner, etterspørsel etter råvarer, og en kraftigere oppgang av oljeprisen enn vi hadde sett for oss.
Internasjonale markeder er også sterke, til tross for relativt kraftig renteoppgang i lange renter
Den amerikanske tiåringen steg f.eks. over 1,5% i begynnelsen av mars, og det er både forventninger om svært sterk vekst i amerikansk økonomi i 2021, og forventninger om at prisveksten skal bli opp mot 3%, som har drevet rentene opp. Priskomponentene i forskjellige sentimentundersøkelser peker mot generelt stigende prispress. Industri og varekonsum har vokst sterkt også under pandemien, og vi ser at dette – sammen med forstyrrelser i internasjonale forsyningskjeder grunnet pandemien – har ført til knapphet på enkelte innsatsfaktorer, noe som igjen gir et prispress innenfor enkelte produktgrupper.
Samtidig er arbeidsledigheten globalt høy, og det er svært mye ledig kapasitet og store arbeidskraftreserver i alle land. Det kan ta tid å oppnå full sysselsetting, og dette kan gi lavt lønnspress fremover. Men igjen ser vi forskjeller på sektorer: Innenfor helsesektoren f.eks. har det vært en knapphet på arbeidskraft under pandemien, og demografiske endringer – eldrebølgen – gjør at denne knappheten blir permanent. Om noen år kan så mange som 1/3 av oss være sysselsatt i helse- og omsorgsbransjen.
President Bidens stimulansepakke ser ut som den skal gå gjennom begge kamrene i Kongressen, både «Huset» og senatet har godkjent pakken, senatet med noen endringer, slik at den igjen må godkjennes i House of Representatives. Men det kraftige løftet i minstelønnen i USA er foreløpig for kontroversielt til at det kan besluttes. Likevel, denne stimulansepakken kan bidra til en vekst i USA over 5% i år, noe som har gitt oppgang i både aksjer og renter.
Koronapandemien nekter å slippe taket, og dominerer nyhetsbildet like mye som pandemien gjorde for ett år siden. Mutasjon og sen vaksineutrulling gjør at vi nå risikerer en ny bølge i Europa, den 3. eller 4. Samtidig har Storbritannia og USA vaksinert snart 1/3 av befolkningen, og vi ser her at antall dødsfall er kraftig ned. Inn i neste måned vil det løsne med vaksineleveransene også til Europa og Norge, Johnson & Johnsons vaksine kommer blant annet til godkjenning straks. 2. kvartal blir spennende, vi håper og tror at de brede restriksjonene og nedstengningene er over til sommeren. Så blir det spennende å se hvordan rentemarkedet håndterer dette!