Picture of Petter Slyngstadli, Analysesjef Norne Securities

Petter Slyngstadli, Analysesjef Norne Securities

Del innlegg

Spareavtale – din venn!

Turbulente tider? – spareavtale er «din venn»

Høsten er gjerne en turbulent tid i aksjemarkedet. Denne høsten har vi sett utfordringer i eiendomssektoren i Kina, med den statlige finansieringen i USA, og ikke minst har vi sett den første renteøkningen i Norge.

Blant oss «finanseksperter» er det bred enighet om at såkalt «timing» er en vanskelig øvelse, å spå den kortsiktige retning på aksjer og markeder. En spareavtale, der man f.eks. hver måned sparer et fast beløp i aksjefond, er en fin måned å spre denne «timing-risikoen» på. Da kjøper man fond hver måned i et år, gjerne i mange år. Da opplever man å kjøpe både litt dyre fondsandeler, når markedet har gått veldig bra i en periode, og rimeligere andeler, når markedet har falt tilbake. Er du ny i sparemarkedet og skal spare lenge, vil du jo helst at markedet faller tilbake. Da blir de første fondsandelene rimeligere, og de første andelene er de viktigste, for det er gjerne de du skal eie lengst!

Og selv om utsiktene på kort sikt gjerne er usikre – for det er de alltid! – har aksjemarkedet alltid levert på lengre sikt. Det er likevel viktig å ha en bred portefølje, med globale, norske/nordiske aksjer og gjerne også noe i fremvoksende økonomier.

Les også

KJØPTE LEILIGHET I EN ALDER AV 20 ÅR VED Å SPARE I FOND

Legg igjen en kommentar

Del innlegg