Katherine Sandven

Katherine Sandven

Markedskoordinator

Del innlegg

I år er det nemlig mulig å spare litt ekstra skatt. Under følger tre gode skattespare tips som kan og gi lommeboka din en god start på 2022.

1. Selg aksjer med gevinst – vente med tap .

Dersom du eier aksjer eller aksjefond utenfor en aksjesparekonto, kan det lønne seg å gjøre justeringer før årsskiftet. Skatten på eierinntekter, realisasjoner og utbytte, øker fra 31,68 prosent i 2021 til 35,2 prosent i 2022. Økningen gjør at det kan være smart å selge aksjer eller aksjefond med gevinst i 2021 og vente med salg som gir tap til 2022. Dette gjelder selvsagt dersom du uansett vurderer å selge. På denne måten får du gevinsten i inntektsåret 2021, der skatten er lavere enn i 2022. Tapene kan du vente med til senere, da skattesatsen – og fradraget for tap – øker over nyttår.

På aksjesparekonto er det ikke er nok å selge aksjer og fond som du har tapt penger på, og ta ut pengene for godt fra ASK kontoen. Selve ASK-kontoen må avsluttes for at du skal få tapsfradraget.

2 . Individuell Pensjonssparing: Bruk IPS – før den svekkes

Hvis du sparer med IPS (individuell pensjonssparing) kan du spare opptil 40.000 kroner og få skattefradrag. Det kan maksimalt redusere skatten din med 8.800 kroner i 2021. Fra og med neste år vil det årlige maksbeløpet senkes til 15.000 kroner.

Ordningen har sine styrker og svakheter. Sparebeløpet som står på kontoen er unntatt fra formuesskatt, du må ikke betale skatt på avkastningen, men når du skal ta ut pensjon fra kontoen vil det skattlegges som alminnelig inntekt.

Hvis du vil benytte ordningen for inntektsåret 2021, kan du opprette en IPS-avtale med i Norne eller i banken din og innbetale sparebeløpet før nyttår, men husk at midlene er bundet fram til du er 62 år.

3. Gi gaver til gode formål

Julen er høytiden for å gi. Gaver til frivillige organisasjoner gir skattefradrag. Pengebeløpet må utgjøre minst 500 kroner per organisasjon i løpet av året. I år kan du maksimalt trekke fra 50.000 kroner. Mottaker må innberette gaven på ditt fødselsnummer for at du skal ha fradragsrett.

Legg igjen en kommentar

Del innlegg