Picture of Petter Slyngstadli, Analysesjef Norne Securities

Petter Slyngstadli, Analysesjef Norne Securities

Del innlegg

En trist dag for Ukraina, Europa & verdenssamfunnet!

Så ble det altså slik, Putin og russiske styrker invaderer Ukraina.

24. februar, i skrivende stund ser det ut som at Russland ikke konsentrerer seg om «utbryterrepublikkene» Donetsk og Luhansk helt øst i Ukraina, men at hele Ukraina, inkludert hovedstaden Kyiv er mål for bombing og aksjoner.

En trist dag for Ukraina, Europa og verdenssamfunnet! Hva vil Putin med Ukraina? Hvordan kan fred oppnås? I dag er usikkerheten svært høy, og det er fristende å realisere litt av sparepengene. Men historien viser at man skal være forsiktig med å handle på geopolitikk og krigsutbrudd. Angrepet på Ukraina er ikke det første folkerettslige bruddet som Putin er ansvarlig for. I 2008 gikk Russland inn i Georgia, inn i utbryterregionen Sør-Ossetia, som hadde en separatist-bevegelse som søkte seg mot Russland. I 2014 annekterte Russland Krim, en halvøy i Ukraina som er befolket av i hovedsak etniske russere.

To likhetstrekk med disse aksjonene

De kom begge når oljeprisen var veldig høy! Da er den russiske selvtilliten tilsvarende. Det andre var at de ikke hadde hele landet i sikte, henholdsvis Georgia og Ukraina, men en region som hadde en betydelig russisk eller russisk-orientert befolkning, og der en majoritet ønskte et russisk styre. Russland nøyde seg tidligere med disse områdene, og etablerte etter en kortere konflikt, en fredsavtale, med selvstyre for disse regionene.  Men vi har ingen garanti i dag for at Putin nøyer seg med å «befri» Donetsk og Luhansk. Uttalelser om å fjerne «juntaen» i Kyiv, og «de-nazifisere»(!) Ukraina, viser en kompromissløs og svært aggressiv russisk leder. Det er en sjanse for at dette blir en langvarig og omfattende konflikt i hele regionen, som vil prege Europa og verdenssamfunnet i lengre tid.

Energimarkedet er spesielt utsatt. Den russiske Nord Stream 2 rørledningen fra Russland til Tyskland gjennom Østersjøen skulle åpne i år, og lette presset på det europeiske energimarkedet, inkludert norske strømpriser. Tyskland har nå trukket godkjenningen av denne rørledningen, og energiprisene i Europa vil holde seg høye, lenge. Oljeprisen stiger i dag morges over 100 USD/fatet. Om det kommer noe godt ut av Russland – Ukraina konflikten er det kanskje at behovet for et «grønt skifte» blir enda mer akutt, og en har plutselig svært dårlig tid i utviklingen av nye, fornybare energikilder som kan gi stabil energiforsyning.

Men hva med mine investeringer i børsmarkedet?

Er du en langsiktig sparer, anbefaler vi at du ikke gjør endringer i din sparing, men fortsetter med din spareavtale. Er du ukomfortabel med risikonivået i porteføljen og posisjonene dine, bør man ta grep. Norge virker godt eksponert mot høyere energipriser, og Oslo Børs fremstår som rimeligere nå enn tidligere. Vekstmarkedene, selv om aktivaklassen også inneholder russiske og øst-europeiske aksjer, fremstår som rimelig. Vi ser også at de største asiatiske landene holder seg utenfor konflikten, samtidig som de også vil merke de høye energiprisene. 

Legg igjen en kommentar

Del innlegg