Picture of Petter Slyngstadli, Analysesjef Norne Securities

Petter Slyngstadli, Analysesjef Norne Securities

Del innlegg

Oslo Børs klarte seg overraskende bra i mars, som var en svak måned for internasjonale børser. Oslo Børs var opp 1,8%, mens de fleste internasjonale markeder var kraftig ned – særlig omregnet i norske kroner, da kronen styrket seg relativt markant i mars.

Geopolitisk uro og tollsatser skaper usikkerhet

Fokus var som vanlig de siste månedene på den amerikanske presidentens innfall mht. tollsatser og geopolitikk. Den 2. april, som Donald Trump har kalt «Liberation Day» er dagen tollsatsene innføres. Men noen timer før Donald Trump skal på talerstolen i Rosehagen ved det hvite hus, vet vi ikke hvilke tollsatser som innføres i dag, og hvilke som kan vente. I tillegg opprører den nye administrasjonen både venner og allierte med nye, uvelkomne besøk til Grønland, etterretningsskandaler som blottlegger forakt og fiendskap mot Europa, og å spre usikkerhet og frykt i finansmarkedene. Samtidig bidrar forventningene til tollsatser fra april av til veldig sterk eksportvekst til USA, og et tilsvarende hopp i landets handelsbalanseunderskudd. I januar steg dette underskuddet fra 100 mrd. USD til 130 mrd. USD. En veldig sterk etterspørsel etter varer fra utlandet før tollsatsene i USA, bidrar til økt vekst og omsetning i resten av verden. Samtidig «stjeler» lageroppbyggingen omsetning fra de kommende kvartalene, og det kan nok bli et lite vakuum i Europa og Asia når importetterspørselen til USA forsvinner, på grunn av lageroppbygging og grunnet økte priser for amerikanerne på grunn av tollsatser.

Trolig vil tollsatsene føre til redusert etterspørsel og vekst i hele verden, også i USA. Samtidig kan tollsatsene være prisdrivende i USA, men kan påvirke eksportørlandenes prisnivå negativt. University of Michigan undersøkelsen avslører at det ventes 5%(!) inflasjon i USA det kommende året, og at inflasjonen på lengre sikt vil være rundt 4%. Dette gir lite rom for rentekutt i USA. Samtidig kan lavere prisvekst i Europa og Kina bane vei for flere pengepolitiske stimulanser her, f.eks. flere rentekutt.

Norsk økonomi står støtt tross globale utfordringer

I Norge var et rentekutt i mars «bankers» helt til inflasjonstallene for februar ble lagt frem 10. mars. De viste at konsumentprisene økte nesten 3x så mye som ventet i februar, og at årsveksten steg fra 2,3% til hele 3,6%. Skyhøyt over Norges Banks 2% målsetning, og dermed ble det ikke noe rentekutt 27. mars. Samtidig forventer markedsaktører at man vil få et rentekutt innen september, men dette avhenger nok av at prisveksten også i Norge kommer ned. Kronestyrkelsen kan hjelpe til med dette.

Boligprisene har steget kraftig, men mangelen på rentekutt kan nå kjøle ned boligmarkedet noe. Arbeidsledigheten er rundt 2%, altså neglisjerbar.

Boligprisene har steget kraftig, men mangelen på rentekutt kan nå kjøle ned boligmarkedet noe. Arbeidsledigheten er rundt 2%, altså neglisjerbar. Norge har et handelsbalanseunderskudd mot USA, og er kanskje et land som USA vil være bevare vennskapet med: Fordi vi har en viktig strategisk beliggenhet mot Arktis og Russland, og fordi vi har viktige naturressurser og betydelige midler, som også investert i amerikanske verdipapir. Tollsatser er ikke en betydelig trussel mot norsk økonomi, og dermed kan kanskje Norge bli en tryggere havn i den geopolitiske usikkerheten vi står i.

Del innlegg