Vi er alle enig i at gode sparevaner er bra! Både antall kvinner og menn som investerer har økt mye siste årene. Ifølge VFF (Verdipapirfondenes forening) sparer kvinner smartere enn menn, men har fremdeles langt mindre penger i sine fond. Vi vet at kvinner generelt er mer forsiktige med pengene sine og mer fokuserte på å unngå finansielle tap. Den største forskjellen på kvinner og menn er gjerne hvor mye man eier, og hva man eier!
Men hvorfor bør kvinner spare mer?
Vi vet at kvinner fortsatt tjener mindre enn menn, og at menn har 55% av nordmenns nettoformue, mens kvinner disponerer 45%. Kvinner har også mye mindre gjeld – forskjellene på menn og kvinner er større mht. bruttoformue. Men den store forskjellen ser vi på finanskapitalen: Her eier menn nesten 70%, mens kvinner må nøye seg med rundt 30% (SSB-undersøkelse fra 2021). Og mens kvinner mottar 70% av menns renteinntekter, noe som peker på at kvinner også sparer mye i bank, får de kun rundt 20% av menns aksjeutbytter og kun rundt 30% av menns kapitalgevinster.
Konklusjonen er at kvinner eier mindre, men de tar også mindre risiko: De har mindre gjeld, og de sparer helst i bank og renteprodukter. Derfor får de betydelig mindre aksjeutbytter og de får også bare en liten brøkdel av menns kapitalgevinster. Dermed vil formuesgapet øke over tid.
De har mindre gjeld, og de sparer helst i bank og renteprodukter. Derfor får de betydelig mindre aksjeutbytter og de får også bare en liten brøkdel av menns kapitalgevinster. Dermed vil formuesgapet øke over tid.
Helse-, jobb og levealder
Det er forskjell på våre arbeidsoppgaver og vår arbeidshverdag! Mange såkalte «kvinneyrker» sorterer under det jeg vil kalle arbeidslivets «fullkontaktsport», enten det dreier seg om å jobbe i barnehager, på alders- eller sykehjem. Det er og vil være fysisk krevende, med mye tid på beina, og mange tunge løft, i tillegg til eksponering mot sykdom og smitte. Arbeidslivsbarometeret 2023 viser at mens 25% av menn er «ofte eller alltid» sliten etter jobb, er tallet for kvinner hele 39%. Kvinneyrker som barnehage/skole (48% ofte eller alltid sliten) og Pleie- og Omsorg (44%) topper listen, mens vi i Bank/forsikring og Finans ikke sliter oss ut – kun 15% av oss er sliten etter jobb.
Da blir det vanskeligere for mange kvinner å stå i jobben helt til man er 70 år. I tillegg skal pensjonskapitalen holde lenger for kvinner, for fortsatt er det slik at de lever lengre. Og levealder skal videre opp. Mange private pensjonsordninger gir deg god pensjon de første ti årene av pensjonstilværelsen, men da må man «slukke lyset» i 80-års alderen. Mange – særlig mange kvinner – kan ha mange, mange gode år etter fulgte 80!
Kvinner er bedre til å investere
Interessant nok er menns akilleshæl som sparere den samme som kvinners, bare med motsatt fortegn: Vi menn overvurderer egne investorevner, og tar for mye risiko. Vi «gutta» kjøper for mye i for få aksjer, for spissede fond, og handler (trader) for mye. Dermed ødelegger vi for våre egne finansresultat. Kvinner derimot, undervurderer egne evner og tar for lite risiko, de har de fleste pengene på bankkonto. Resultatet er at de får lav avkastning på pengene sine, men denne avkastningen er ofte bedre målt mot «markedet».
Å ha et edruelig forhold til egne evner når man skal spare, er en veldig viktig forutsetning for å lykkes. «Å slå markedet» er for proffer, og selv få av de greier det! Indeksfond, som gir deg en rimelig eksponering mot hele markedet, og spareavtaler (som reduserer risikoen av uflaks med «timingen» av store enkeltinvesteringer) er gode verktøy for å ha en hyggelig reise i aksje- og sparemarkedet. Og man trenger ikke «slå markedet», eller finne den store børsraketten for å vinne. Det eneste man trenger for å vinne i sparemarkedet, er å delta! «Tid i markedet» (lang horisont, regelmessig sparing!) er mye viktigere enn «timing» av markedet!
Ingen liker uflaks
Men uflaksen rammer stadig vekk. Liv- og helse- og boligforsikringer kan hjelpe oss mot mye, men gode sparevaner er også en god forsikring: Forsikring mot den uflaksen som du ikke kan ringe til forsikringsselskapet for å hjelpe deg med: Samlivsbrudd, sykdom, arbeidsledighet eller behov for karriere skifte. I tillegg kan gode sparevaner hjelpe deg i å leve livet ditt slik du ønsker! Kontakt banken din for å sette opp en spareavtale tilpasset din økonomi