Picture of Petter Slyngstadli, Analysesjef Norne Securities

Petter Slyngstadli, Analysesjef Norne Securities

Del innlegg

Året 2021, et annerledes år, et nytt fabelaktig børsår – vi oppsummerer

Året 2021, startet dramatisk med voldsomme scener da demonstranter og Trump-tilhengere stormet den amerikanske kongressen 6. januar.

Året 2021, det året Tyskland, og verden, takket av Angela Merkel etter at hun har styrt Europas mektigste stat i 16 år.

Året 2021, da det 400 meter lange og 59 meter brede containerskipet grunnstøtte i Suezkanalen og skapte store forsinkelser for all skipsfrakt.

Året 2021 der alles øyne var rettet mot Glasgow da verdenslederne møttes for å forhandle om framtiden vår.

Året 2021, det året pendlerboliger og stortingsvalg preget politikken, og strømprisene gikk til himmels.

Året 2021, det året da Norge åpnet opp. Og lukket seg igjen. Etter lange 562 dager feiret folk som om nasjonaldagen var flyttet til andre siden av sommeren. Og så kom Omicron…

Året 2021, et annerledes år, et nytt fabelaktig børsår – vi oppsummerer.

Oslo Børs endte året med en oppgang på nesten 23%, drevet av oppsvinget i verdensøkonomien etter det svake koronaåret 2020. Vi så blant annet at børslokomotivene Equinor og Norsk Hydro steg over 60 og 70% gjennom 2021! Flere shippingsegmenter gjorde det også bra og for mange teknologiselskaper fortsatte oppturen. For mange fornybar-energiselskaper ble det imidlertid et tungt år. Både Scatec Solar og NEL fikk aksjekursen mer eller mindre halvert gjennom 2021.

Men mest interessant på Oslo Børs var å se at de «kjedelige» EK-bevisene i EK-bevis indeksen steg med 48% inkludert utbytter! Bank gjorde det spesielt bra i 2021 og finansindeksen på Oslo Børs var også opp ca. 35%!

Internasjonalt så vi at amerikanske aksjer gjorde det bra, mens vekstmarkedsaksjer slet.  Vekstmarkedsindeksen var ned nesten 6% (i USD – litt bedre omregnet i NOK). Denne indeksen inneholder befolkningsrike land som Kina, India, Brasil, Indonesia, Russland og Sør-Korea, og disse landene har hatt varierende utfordringer gjennom 2021.

Rentene steg ikke mye gjennom 2021, så det svært lave rentenivået er fortsatt med oss, selv om Norges Bank har begynt å sette styringsrentene opp. Kanskje den mest overraskende utviklingen gjennom 2021 er at inflasjonen har steget voldsomt. Inflasjonen i dag er nesten 7% i USA og litt over 5% i Norge. I Norge er det strømprisene som har skylden for over 50% av prisveksten, mens «kjerneprisene» vokser med kun 1,2%. Høy inflasjon «spiser opp» pengene på bankkonto, og det gjør nok at noen tar mer risiko i finansmarkedene enn de ellers ville gjort.

Det skal mye til at 2022 blir et like bra år som 2021 var i aksjemarkedet. Men, det er fortsatt rimelige kvalitetsselskap å finne på Oslo Børs. Videre sterk vekst, som de fleste venter, vil gi økt inntjening for de selskapene som evner å øke prisene på sine produkter. Og det er viktig, for vi venter økt kostnadspress for selskapene, både gjennom utsatte leverandørkjeder og råvareprisvekst, men også fordi vi ser økt lønnspress i mange sektorer der knappheten på arbeidskraft er stor. Forvent mer volatilitet! Vi synes likevel at særlig Oslo Børs gir en god risk/reward inn i 2022, et år som – forhåpentligvis – vil gi et videre syklisk oppsving!

La oss håpe at året 2022 blir det året da pandemien gikk over.

Godt nytt år og riktig godt nytt børsår!

Legg igjen en kommentar

Del innlegg